Søk

Kutterklubben

På grunn av økende interesse for Kuttere på begynnelsen av 1950 tallet, ble Kutterklubben stiftet 25. November 1953, og er fremdeles en aktiv klasseklubb. Kutterklubben arrangerte i 1955 det første Norgesmesterskapet for Kuttere, og var det første offisielle Norgesmesterskapet som noen gang ble arrangert innenfor seilsport i Norge. Høydepunktet for Kuttere som regattabåt kom i 1967, hvor nesten 40 Kuttere deltok i Norgesmesterskapet i Tønsberg.

I dag finnes de fleste bevarte båtene på Skjærhalden, Hvaler. Her er det et aktivt Kuttermiljø som har seilaser hver uke, og arrangerer årlige Kuttermesterskap.

Kutteren ble tegnet av Erling L. Kristoffersen i 1944, men de tre første båtene ble først sjøsatt i 1946, bygget ved Grimsøykilens Båtbyggeri i Skjeberg, Østfold. Alle solgt til seilere i Fredrikstad.

Det ble i alt bygget 75 Kuttere for det norske markedet, de fleste ved Grimsøykilen Båtbyggeri, men fra 1957 ble det også bygget Kuttere ved Kittelsen Båtbyggeri i Risør. Den siste Kutteren, ØN-75, ble bygget ved Kittelsen i 1964.

Kutteren er en vakker båt, totalt 7 meter lang med 4,98 m i vannlinjen. Bredden er 1,7 m og den stikker 1 meter dypt. Mastetoppen rager 9 m over vannflaten, og den fører storseil og fokk. Fra 1953 ble det også lovlig med en spinnaker på 14 kvm. Kutteren ble bygget over lest, med skrog i furu eller oregon pine på eikespant. Dekket er lagt med panel og seilduk. Kjølen er av støpejern.

Er du interessert i å lære, og høre mer om kuttere, så ta kontakt med Kutterklubben.