Søk

Spjærøykrysserklubben

Spjærøykrysser-klubben ble startet i 2014. Foreningen bygger på historien rundt båtbyggeriene, og båtene bygget på Spjærøy. Den første Spjærøykrysseren ble bygget i 1936 ved båtbyggeriet Brødrene Olsen i Kjellvika ved Skjelsbosundet, der brødrene Sigurd, Wilhelm og Johan Olsen arbeidet. Wilhelm tegnet og konstruerte båttypen som senere ble svært ettertraktet, og som en periode ble bygget både i Kjellvika og på Dypedal. Båttypen har i tillegg til Norge, blitt levert til Sverige, Danmark, Tyskland og USA. Den siste båten ble ferdigstilt sommeren 2011.

Det avholdes treff på Hvaler i juni hvert år, de siste årene ved Tredalen leirsted. Der samles vi for årsmøte, foredrag og fellesaktiviteter. Dette har blitt et høydepunkt for mange, og dato for årets treff er 17-19 juni 2022. Vi samles også til andre tilstelninger hvert år, som Trebåtfestivalen i Risør og Forbundet Kysten Landsstevne.

Klubbens formål er som følger:

  • Ivareta navnet Spjærøykrysser
  • Bidra til å verne Spjærøykryssere som er bygget i Kjellvika eller i Dypedal, eller andre båter bygget ved disse båtbyggeriene
  • Bidra med kunnskap for å skape interesse for Spjærøykrysseren
  • Skape miljø og arrangere treff for andre eiere og andre som har interesse for Spjærøykrysseren
  • Bistå med kunnskap vedrørende bestemmelse av byggeår- og sted